Sposób przygotowania:
Węgierski gulasz z kociołka z fasolą
Cebulę kroimy w drobna kostke. Słonine równiez drobno kroimy i wrzucamy do kociołka do wytopeinia się. Dodajemy cebule, czesto mieszajac, powoli podsmazamy na złoto. Wsypujemy słodka papryke, dobrze mieszamy i przez chwile podgrzewamy, uwazajac, zeby sie nie przypaliła. Wlewamy kilka litrów wody, wkładamy przygotowane pokjone w kostke duzą mięso, zeberka i drobno pokrojony boczek i gotujemy ok godziny.Przyprawiamy ostra papryka. lub chili Wrzucamy drobno pokrojony czosnek, pomidory. Wyparowana wode uzupełniamy. Marchewke i pietruszkę kroimy w drobną kostke, obrane i pokrojone równiez w kostke ziemniaki, papryki w kostkę dodajemy na ok 20 minut przed końcem i gotujemy razem. Sprawdzamy ostrosc zupy (powinna byc lekko ostra). Na koniec dodajmy fasole i kukurydzę. Zeberka wyciagamy, odzielamy mieso i kroimy i wkładamy do zupy. Teraz ewentualnie można dodać smietane zmieszaną z łyżką mąki i dodajemy do zupy ale smietana nie jest konieczna. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupe oczywiscie mozna przygotowac w garnku w kuchni a nei tylko w kociołku nad ogniskiem.
klaudi76
wedith1