bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Węgierski gulasz z kociołka z fasolą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

węgierska gulasz fasolowy z kociołka

Węgierski gulasz z kociołka z fasolą

Składniki:

Węgierski gulasz z kociołka z fasolą

 

Sposób przygotowania:

Węgierski gulasz z kociołka z fasolą
Cebulę kroimy w drobna kostke. Słonine równiez drobno kroimy i wrzucamy do kociołka do wytopeinia się. Dodajemy cebule, czesto mieszajac, powoli podsmazamy na złoto. Wsypujemy słodka papryke, dobrze mieszamy i przez chwile podgrzewamy, uwazajac, zeby sie nie przypaliła. Wlewamy kilka litrów wody, wkładamy przygotowane pokjone w kostke duzą mięso, zeberka i drobno pokrojony boczek i gotujemy ok godziny.Przyprawiamy ostra papryka. lub chili Wrzucamy drobno pokrojony czosnek, pomidory. Wyparowana wode uzupełniamy. Marchewke i pietruszkę kroimy w drobną kostke, obrane i pokrojone równiez w kostke ziemniaki, papryki w kostkę dodajemy na ok 20 minut przed końcem i gotujemy razem. Sprawdzamy ostrosc zupy (powinna byc lekko ostra). Na koniec dodajmy fasole i kukurydzę. Zeberka wyciagamy, odzielamy mieso i kroimy i wkładamy do zupy. Teraz ewentualnie można dodać smietane zmieszaną z łyżką mąki i dodajemy do zupy ale smietana nie jest konieczna. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupe oczywiscie mozna przygotowac w garnku w kuchni a nei tylko w kociołku nad ogniskiem.