SUPERPRZEPIS

Jesienny gulasz z jabłkami

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Jesienny gulasz z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Super smakuje z ziemniakami, kaszą, czy świeżym pieczywem! Gulasz jest niesamowicie aromatyczny i sycący! Takie połączenie jabłek i mięsa nie ma sobie równego:)

Składniki:

Jesienny gulasz z jabłkami

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Jesienny gulasz z jabłkami

ETAP 1

Jesienny gulasz z jabłkami
Mięso kroimy i nacieramy przyprawami

Przygotowane mięso kroimy w dość dużą kostkę. Pokrojone łączymy z musztardą i oprószamy przyprawami. Tak przygotowane odstawiamy na minimum 1 godzinę do chłodu.

ETAP 2

Jesienny gulasz z jabłkami
Mięso smażymy na oleju

Po tym czasie mięso oprószamy mąką i dokładnie obsmażamy na oleju z każdej strony.

ETAP 3

Jesienny gulasz z jabłkami
Cebule oraz paprykę razem obsmażamy

Między czasie cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa oprószamy świeżo mielonym pieprzem i obsmażamy na oddzielnej patelni. Do miękkich warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotowane warzywa dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą i dusimy do momentu jak mięso będzie miękkie.

ETAP 4

Jesienny gulasz z jabłkami
Jabłka wraz z żurawiną obsmażamy

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy jabłka oraz żurawinę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cynamonem i obsmażamy.

ETAP 5

Jesienny gulasz z jabłkami
Po dodaniu jabłek gulasz ostatecznie doprawiamy do smaku

Tak przygotowane jabłka oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do gulaszu pod koniec duszenia. Całość chwilkę razem podgrzewamy i ostatecznie doprawiamy do smaku. Gotowe.