Sposób przygotowania:
Gulasz z karkówki z kurkami
Karkówkę opłukać , osuszyć i natrzeć solą czosnkową lub roztartymi ząbkami czosnku i pieprzem czarnym mielonym. Pokroić na kawałki i obsmażyć wraz z krążkami obranej i umytej cebuli w średnim garnku, a następnie zalać wodą, dodać opłukaną czuszkę w całości oraz gałązkę świeżego lubczyku, listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć pokrywką i dusić na zmniejszonym ogniu z 40 min. Kurki jeśli świeże oczyścić i opłukać, a jeśli mrożone wrzucić bezpośrednio do garnka z mięsem i dodatkami. Potem gulasz zaprawić zawiesiną z wody i mąki pszennej lub serkiem topionym z dodatkiem grzybów. Zamieszać, by nie zostały grudki i pogotować jeszcze z 10-15 min. Wyłączyć, doprawić solą i pieprzem, ale w małych ilościach. Czuszkę wyjąć i posiekać drobno i zsunąć z deseczki z powrotem do garnka, a liście i gałązkę można wyjąć. Gulasz nakładać na talerze głębokie i podawać z makaronem lub ziemniakami z wody.