Sposób przygotowania:
Wołowy gulasz z brukselką
Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami: świeżo mielonym kolorowym pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, tymiankiem. Po przyprawieniu odstawiamy na około 0,5 godzimy do chłodu. Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Pokrojoną delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso i dość dokładnie obsmażamy. Do zrumienionego dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Gdy grzyby delikatnie zmiękną całość podlewamy winem i bulionem. Garnek przykrywamy i całość dusimy około 40 minut. Między czasie brukselkę oczyszczamy, przepłukujemy i odsączamy. Główki u nasady nacinamy na krzyż. Gotowe warzywo dodajemy na 20 minut przed końcem duszenia. Na koniec, gdy wszystkie składniki są miękkie gulasz zabielamy śmietaną, zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.