jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wołowy gulasz z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To prosty przepis na jesienny gulasz. Wystarczy kawałek mięsa, trochę wina, warzyw i otrzymujemy pachnące, aromatyczne danie. Gulasz podajemy z makaronem lub kaszą.

Wołowy gulasz z brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowy gulasz z brukselką

 

  • Składniki:
  • 1 duża cebula,
  • 30 dag pieczarek,
  • 70 dag wołowiny na gulasz,
  • ½ szklanki białego wina,
  • ok 2-3 szklanki bulionu,
  • 30 dag brukselki,
  • 3 łyżki śmietany,
  • olej do przysmażenia,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • tymianek,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Wołowy gulasz z brukselką
Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami: świeżo mielonym kolorowym pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, tymiankiem. Po przyprawieniu odstawiamy na około 0,5 godzimy do chłodu. Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Pokrojoną delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso i dość dokładnie obsmażamy. Do zrumienionego dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Gdy grzyby delikatnie zmiękną całość podlewamy winem i bulionem. Garnek przykrywamy i całość dusimy około 40 minut. Między czasie brukselkę oczyszczamy, przepłukujemy i odsączamy. Główki u nasady nacinamy na krzyż. Gotowe warzywo dodajemy na 20 minut przed końcem duszenia. Na koniec, gdy wszystkie składniki są miękkie gulasz zabielamy śmietaną, zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Wołowy gulasz z brukselką
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i odstawiamy
Wołowy gulasz z brukselką
Do przyrumienionej cebuli dodajemy mięso
Wołowy gulasz z brukselką
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa
Wołowy gulasz z brukselką
Pod koniec gotowania dodajemy brukselkę.