Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kacze udka w pomarańczach

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Udka natrzeć solą i pieprzem. posiekać drobno cebulę i czosnek, a marchewkę i umytą

Kacze udka w pomarańczach

Składniki:

Kacze udka w pomarańczach

 

  • 4 duże kacze udka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomarańcz
  • 1/2 l wytrawnego białego wina
  • 20 dag zielonych oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kacze udka w pomarańczach
Udka natrzeć solą i pieprzem. posiekać drobno cebulę i czosnek, a marchewkę i umytą pomarańcz pokroić w plasterki. Udka smażyć w brytfannie na oliwie. Odwrócić skórką do dołu, obłożyć cebulą, czosnkiem i marchewkami. Podsmażyć i posypać mąką, dodać listek laurowy, chili i 2/3 plastrów pomarańczy. Przykryć i piec ok 30 minut w temp 225 st. Wlać wino, piec  jeszcze 40 minut w temp 200 st. Udka i marchewki wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito i gotować aż wyparuje 1/3 sosu. Przyprawić octem balsamicznym, w razie potrzeby również solą i pieprzem. Dodać pokrojone oliwki. Powstałym w ten sposób sosem polać kaczkę. Obłożyć marchewkami i resztą plasterków pomarańczy.
W ten sam sposób można przyrządzić kurczaka.