Strona główna Kacze udka w pomarańczach

Kacze udka w pomarańczach

Babcia Halinka - Przepis na: Kacze udka w pomarańczach offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Kacze udka w pomarańczach
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Udka natrzeć solą i pieprzem. posiekać drobno cebulę i czosnek, a marchewkę i umytą


czas:

Kacze udka w pomarańczach - SKŁADNIKI:

  • 4 duże kacze udka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomarańcz
  • 1/2 l wytrawnego białego wina
  • 20 dag zielonych oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Kacze udka w pomarańczach - PRZYGOTOWANIE:

Udka natrzeć solą i pieprzem. posiekać drobno cebulę i czosnek, a marchewkę i umytą pomarańcz pokroić w plasterki. Udka smażyć w brytfannie na oliwie. Odwrócić skórką do dołu, obłożyć cebulą, czosnkiem i marchewkami. Podsmażyć i posypać mąką, dodać listek laurowy, chili i 2/3 plastrów pomarańczy. Przykryć i piec ok 30 minut w temp 225 st. Wlać wino, piec  jeszcze 40 minut w temp 200 st. Udka i marchewki wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito i gotować aż wyparuje 1/3 sosu. Przyprawić octem balsamicznym, w razie potrzeby również solą i pieprzem. Dodać pokrojone oliwki. Powstałym w ten sposób sosem polać kaczkę. Obłożyć marchewkami i resztą plasterków pomarańczy.
W ten sam sposób można przyrządzić kurczaka.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kacze udka w pomarańczach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
Pieczona kaczka z jabłkami Soczysta pierś kaczki Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem
Kaczka z owocami Roladki z mozzarellą i papryką konserwową Sałatka z kaczką, malinami, pomarańczą i orzechami
Szparagi z wędzoną kaczką i jajkiem poszetowym Balotyna z kaczki Zawijas z piersi kurczaka pod pierzynką szpinakową

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane