Kaczka ndziewana makaronem

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kaczkę wypłukać i osuszyć. Czosnek rozetrzeć  z 2 łyżeczkami soli, 1/4

Kaczka ndziewana makaronem

Składniki:

Kaczka ndziewana makaronem

 

  • 1 kaczka o wadze ok 3 kg
  • 3 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1-2 roztarte ząbki czosnku
  • 3/4 szkl posiekanej cebuli
  • wątroba, serce i żołądek z kaczki
  • 25 dag posiekanych pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu
  • 2 roztrzepane jajka

Sposób przygotowania:

Kaczka ndziewana makaronem
Kaczkę wypłukać i osuszyć. Czosnek rozetrzeć  z 2 łyżeczkami soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i papryką, natrzeć kaczkę z zewnątrz i od wewnątrz. Wą tróbkę, żołądek i serce drobno posiekać. Cebulę i pieczarki smażyć na tłuszczu przez 5 minut często mieszając, dodać posiekane podróbki, smażyć dalsze 5 minut, zdjąć z ognia. Wsypać zieloną pietruszję i makaron, wlać jaka, przyprawić pozostałą solą i pieprzem, lekko, ale dokładnie wymieszać, powstałym farszem nadziać kaczkę. Otwór zaszyć, lekko nakłuć skórę kaczki. Do brytwanki włożyć naczynie do gotowania na parze, ułożyć kaczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piec aż stanie się miękka (około 2,5 godziny). Podczas pieczenia obrócić kaczkę dwa razy (można podlać 1/2 szkl wody do brytwanki). Podawać z sałatą, borówkami i smażoną bułką.