darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Kapusta nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kapusta nadziewana z pasztetem

Kapusta nadziewana

Składniki:

Kapusta nadziewana

 

  • 16 dużych liści kapusty włoskiej lub cukrowej,
  • 25 dag mięsa mielonego,
  • pół szklanki ryżu,
  • cebula,
  • 8 dag tłuszczu,
  • jajko,
  • pasztet DROP
  • zielone listki selera,
  • sól pieprz,
  • 30 dag pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka plasterków boczku wędzonego,
  • 1—2 łyżki przyprawy do zup w płynie,
  • zielenina.

Sposób przygotowania:

Kapusta nadziewana
Liście kapusty włoskiej lub cukrowej sparzyć w sporej ilości wrzącej wody, odcedzić, wystudzić, skrajać nożem grube nerwy liściowe. Ryż wsypać do dużej ilości wody, gotować 10 minut, odcedzić na sicie, przykryć i pozostawić do wystudzenia. Do mielonego mięsa dodać ryż, jajko, pasztet, podsmażoną w tłuszczu drobno pokrajaną cebulę, posiekane listki zielonego selera oraz przy¬prawy, masę bardzo dokładnie wyrobić. Na dno żaroodpornego naczynia lub płaskiego rondla wlać część stopionego tłuszczu, ułożyć kilka plasterków, bardzo cienko pokrajane¬go boczku. Wyłożyć 2—3 liśćmi dno i boki garnka. Mięso podzielić na 8 porcji, układać placuszki mięsa na dnie garnka i przekładać liśćmi. Na wierzchu położyć cały liść, obcisnąć rękami, położyć na wierzchu znów kilka plasterków boczku. Teraz można potrawę przykryć, skropić wodą i pod przykryciem na bardzo małym ogniu dusić do miękkości. Można też wstawić do piekarnika i upiec. Pod koniec dodać do kapusty obrane ze skórki i drobno pokrajane pomidory i bardzo drobno posiekany czosnek lub zielone listki czosnku, jeszcze razem kilka minut podpiec lub poddusić. Wyłożyć potrawę na duży okrągły półmisek, pokrajać na porcje, posypać 'zieleniną.