SUPERPRZEPIS

Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką Więcej zdjęć (5)

Rogaliki o aromacie kardamonu z suszoną śliwką. Wprost idealne na śniadanie do porannego kakao.

Składniki:

Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką

 

Sposób przygotowania:

Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką
Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Mleko podgrzać. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać obie paczki drożdży, 1 łyżeczkę kardamonu oraz cukier , wbić jajka wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłe mleko. Zacząć zagniatać ciasto. Dodawać stopniowo roztopione masło cały czas zagniatając. Zagniatać do całkowitego połączenia składników, gdy nie będzie już widać fragmentów masła.



Włożyć do dużej czystej miski lub garnka wysypanego mąką, Przykryć ściereczką czysta i odstawić na 2 godziny,żeby wyrosło( powinno być 2- lub 3-krotnie większe).Drugą łyżeczkę kardamonu wymieszać z pół lirem gorącej przegotowanej wody, dodać śliwki i pozostawić na godzinę. Po godzinie odcedzić na sicie, a potem każdą przekroić na pół.



Gdy ciasto już wyrośnie ponownie je wyrobić, zrobić kulę, podzielić na 4. Wziąć jeden kawałek rozwałkować na cienki placek i dużym naczyniem wyciąć okrąg (jeśli ktoś umie nadać ciastu kształt koła nie musi tego robić, ja póki co tego nie opanowałam i tak sobie pomagam:-)) Koło przeciąć na krzyż a potem jeszcze po przekątnej z każdej strony,aż wyjdą nam trójkąty. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta. Nakładać kawałki śliwki i zwijać od szerszego końca do węższego.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym jajkiem.



Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec około 15 minut na złoto( ja pierwszą porcję piekłam w 200st a potem zmniejszyłam do 180st) Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Polecam i smacznego!
Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką
Pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe z kardamonem
Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką
wymoczone śliwki w kardamonie rozkroić na pół
Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką
Płat ciasta podzielić na trójkąty i nakładać śliwki
Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką
Gotowe rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i do piekarnika