Karkówka w kapuście i jabłkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej mięso zamarynować szybciej da to aromatyczny zapach i smak

Karkówka w kapuście i jabłkach

Składniki:

Karkówka w kapuście i jabłkach

 

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 300 g surowego boczku
  • 3 duże cebule
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • mielona słodka papryka
  • majeranek
  • pieprz
  • przyprawa do grilla
  • olej

Sposób przygotowania:

Karkówka w kapuście i jabłkach
1. Dzień wcześniej 1 kg karkówki umyć pod bieżącą wodą,delikatnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w plastry. Następnie dokładnie natrzeć solą,pieprzem,majerankiem,przyprawą do grilla oraz mieloną słodką papryką.Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki. 2. surowy boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanej patelni(nie dodawać tłuszczu) 3. Kiszona kapustę opłukać pod bieżącą wodą,osączyć i poszatkować za pomocą ostrego noża 4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę,po czym podsmażyć z dodatkiem rozgrzanego oleju na innej patelni 4. Jabłka umyć,pokroić w ósemki,usunąć gniazda nasienne i podsmażyć na 2 łyżeczkach masła 6. Karkówkę wyjąć z lodówki i również podsmażyć na oleju.W naczyniu żaroodpornym układać kolejno:boczek,kiszoną kapustę,cebulę,karkówkę oraz jabłka.Piec około 1 i 1/2 godziny pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C.Można podawać z ziemniakami.