Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Klopsiki w sosie z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatne pulpeciki wieprzowe w sosie curry

Klopsiki w sosie z curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie z curry

 

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • Łyżeczka przyprawy do indyka Prymat
  • Jajko
  • 1 mała bułka pszenna
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Kasza lub ryż

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie z curry
Do miski wrzucić mięso i wbić jajko, dodać przyprawę i namoczoną w mleku bułkę. Wymieszać na jednolita masę. W garnku zagotować wodę, wrzucić obrane marchewki, dodać szczyptę soli. Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wrzącą wodę. Zamieszać, przykryć i gotować około 20 minut. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Marchewkę wyjąć z garnka z pulpetami, osączyć, pokroić w kawałki, wrzucić do cebuli. Wsypać curry i zamieszać. Przesmażyć chwilę razem i podlać wywarem z pulpetów. W kubeczku rozmieszać mąkę z odrobiną wody, dodać śmietankę, zamieszać. Wlać do rondla. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Łyżką cedzakową wyciągać ugotowane pulpeciki i wrzucić do sosu. Zamieszać. Na talerze wyłożyć ryż lub kaszę, położyć po 3-4 pulpeciki i polać sosem
Klopsiki w sosie z curry
Do miski wrzucić mięso i wbić jajko dodać przyprawę i namoczoną w mleku bułkę Wymieszać na jednolita masę W garnku zagotować wodę wrzucić obrane marchewki dodać szczyptę soli Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wrzącą wodę Zamieszać przykryć i gotować około 20 minut
Klopsiki w sosie z curry
W rondlu rozgrzać masło wrzucić posiekaną cebulę zeszklić
Klopsiki w sosie z curry
Marchewkę wyjąć z garnka z pulpetami osączyć pokroić w kawałki wrzucić do cebuli Wsypać curry i zamieszać Przesmażyć chwilę razem i podlać wywarem z pulpetów
Klopsiki w sosie z curry
W kubeczku rozmieszać mąkę z odrobiną wody dodać śmietankę zamieszać Wlać do rondla Zagotować Doprawić solą pieprzem do smaku Łyżką cedzakową wyciągać ugotowane pulpeciki i wrzucić do sosu Zamieszać