marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Klopsiki z dodatkami w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zmielone mięso indycze zmieszać w misie z resztą składników. Formować,obtoczyć,usmażyć.

Klopsiki z dodatkami w pomidorach

Składniki:

Klopsiki z dodatkami w pomidorach

 

  • 180 g.mielonego mięsa indyczego,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 15 dag.startego żółtego sera,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża czuszka,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • bułka tarta,
  • puszka pomidorów,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • przyprawa włoska do sosu,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z dodatkami w pomidorach
Mięso indycze można kupić zmielone lub samemu zmielić. Ugotować parę jaj, zetrzeć na tarce sera żółtego, umyć i posiekać czuszkę, usuwając nasiona i ogonek i dodać do mięsa wraz z żółtkiem i solą. Wymieszać i formować średnie klopsiki oraz obtaczać w bułce tartej. Cebulę obraną, umyta i posiekaną zeszklić na oleju i zsunąć na bok lub zebrać łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki. Płomień zwiększyć i na rozgrzany olej kłaść klopsy, smażyć z 5-6 min. z obu stron na średnim ogniu. Następnie pomidory wyjąć z puszki, odcedzić, przetrzeć na sitku, a następnie dodać do klopsów wraz z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Przemieszać i zalać zimną wodą ze szklanki, by częściowo zakryła klopsy. Włożyć dwa listki laurowe, dodać kilka kulek ziela. Przykryć patelnię pokrywką i dusić danie na zmniejszonym ogniu ok.35 min. pod koniec doprawić przyprawą do pomidorów.Dodać zawiesinę choć niekoniecznie Zamieszać, spróbować i podawać na drugie danie z ryżem.