pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

moje ulubione danie, mogę je jeść dziennie

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

  • CIASTO
  • 3 łyżki maki
  • 5 łyżek mąki kartoflanki
  • jajko
  • żółtko
  • pół kg ziemniaków
  • SOS
  • pół kg mięsa z łopatki
  • pół kostki margaryny
  • 1 cebula
  • przyprawa do wieprzowiny
  • kucharek
  • kostka do sosów kucharek
  • pół szklanki wody
  • łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki ugotować, przemleć przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków dać obie mąki, jajko i żółtko i wyrobić niezbyt twarde ciasto, dodawać jeszcze mąki jakby jeszcze potrzebowało. Robić kluski.
SOS: Do rondelka dać margarynę. Pokroić w kostkę cebulę. Zrumienić, dodać pokrojone mięso, kostkę kucharka oraz przyprawę do wieprzowiny. Smażyć aż mięso będzie miękkie. Podlać troszkę wodą, zagotować. Połączyć mąkę z wodą, roztrzepać, i zamącić sos. Przyprawić KUCHARKIEM. Kluski gotować ok. 7 minut, gorące polać sosem.