anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Kluski śląskie z gulaszem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne danie na każdą okazję.

Kluski śląskie z gulaszem.

Składniki:

Kluski śląskie z gulaszem.

 

 

  • Gulasz:
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. z szynki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 300ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki stołowe mąki

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z gulaszem.
Aby przyrządzić kluski śląskie należy obrać ze skórki, następnie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy ziemniaki ostygną należy je zemleć przez maszynkę. Ziemniaki wrzucamy do miski i dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyciągamy i w to miejsce nasypujemy mąkę ziemniaczaną, następnie wrzucamy wyciągnięte ziemniaki, wbijamy dwa jajka, doprawiamy solą. Wyrabiamy ciasto ziemniaczane. Po czym formujemy kulki o średnicy ok. 3 cm. Środek klusek odciskamy palcem. Tak przygotowane kluski gotujemy, aż zmiękną w osolonej, wrzącej wodzie. Następnie zabieramy się za gulasz. Mięso należy pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Gdy mięso się lekko podsmaży, wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek obrany ze skórki i wyciśnięty przez praskę. Czekamy aż cebula lekko się zeszkli. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy papryką słodką w proszku, posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego, podlewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie i bulion troszkę odparuje. Pod koniec duszenia sos podbijamy mąką i energicznie mieszamy. Tak przyrządzonym sosem polewamy ugotowane wcześniej kluski śląskie. Smacznego :)