Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Kluski w sosie węgierskim

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Aromatyczne,pikantne danie

Kluski w sosie węgierskim

Składniki:

Kluski w sosie węgierskim

 

  • 80 dag mięsa wieprzowego (ja kupiłam gulaszowe)
  • 3 papryki (czerwona,zielona,żółta)
  • 25 dag kiszonych ogórków
  • 45 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • trochę mąki do zagęszczenia sosu
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól.pieprz

Sposób przygotowania:

Kluski w sosie węgierskim
Mięso pokroić w sporą kostkę.Przyprawić solą,pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Włożyć na dwie godziny do lodówki.Następnie wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju.Jak mięso będzie przyrumienione podlać wrzątkiem i dusić około 35-40 minut.Po tym czasie dołożyć do mięsa pokrojone warzywa:papryka w paseczki,pieczarki i ogórki w plasterki.Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku solą,pieprzem,słodką i ostrą papryką.Dusić pod przykryciem,od czasu do czasu mieszając 30-40 min.Sos zagęścić mąką,W misce rozmieszać 3 szklanki mąki z mlekiem i jajkiem.Całość dokładnie wymieszać.Ciasto powinno być stosunkowo gęste.Ciasto nabierać łyżką i kłaść na osolony wrzątek.Od chwili wypłynięcia klusek gotować około 4-5 min.Kluski wyjmować łyżką cedzakową.Podawać z przygotowanym sosem.Jest to przepis na dość sporą ilość sosu.Zawsze przygotowuję taką ilość i mam na dwa obiady lub mrożę.