LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Knoppers

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne i bardzo pracochłonne.

Knoppers Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knoppers

 

 

Sposób przygotowania:

Knoppers
PRZYGOTOWAĆ CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i po 1 żółtku. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i tartą bułkę. Dokładnie wymieszać i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki. PRZYGOTOWAĆ CIASTO KAKAOWE: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać olej. Dokładnie połączyć i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki. PRZYGOTOWAĆ KREM I: Zagotować mleko z cukrem i kakao. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzone mleko kakaowe i mleko w proszku. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać. PRZYGOTOWAĆ KREM II: Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać Nutellę i spirytus. PRZYGOTOWAĆ KREM III: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z mąką i żółtkami i wlewać powoli na gotujące się mleko z cukrem. Mieszając zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać ugotowaną masę. Przełożyć: wafel, krem I, ciasto orzechowe, krem II, ciasto kakaowe, krem III, ciasto orzechowe, krem II, ciasto kakaowe, krem I, wafel. Polać pomadą czekoladową.
Knoppers
Upieczone ciasto orzechowe do knoppersa.
Knoppers
Przygotowanie ciasta czekoladowego do knoppersa.
Knoppers
Przygotowanie kremu mleczno-orzechowego.
Knoppers
Przygotowanie kremu budyniowego do knoppersa.

Tagi:

ciasto tarta