SUPERPRZEPIS

Korzenne ciasto z gruszkami

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Korzenne ciasto z gruszkami

Ciasto to propozycja dla fanów słodkich przysmaków z mocnym aromatem przypraw korzennych. Mocno wyczuwalne goździki i cynamon nadają piernikowi wyjątkowego smaku.

Składniki:

Korzenne ciasto z gruszkami

 

  • Składniki

 

  • Ciasto korzenne
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 130 ml oleju
  • 130 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • olej
  • kasza manna

 

  • Woda do gotowania gruszek
  • 5 gruszek
  • 1 litr wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • sok z cytryny
  • 3 goździki

 

  • Dodatkowo
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto z gruszkami

ETAP 1:

Korzenne ciasto z gruszkami
Ciasto piernikowe z podanych składników zmiksować mikserem

1 Syrop do gruszek
Gruszki obrać, zostawić ogonki i pozbawić gniazd nasiennych. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, goździki, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać gruszki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.

ETAP 2:

Korzenne ciasto z gruszkami
w gotowe ciasto surowe poukładać gruszki gotowane w syropie

2. Ciasto piernikowe
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, olej oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika.

Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy
o średnicy 23 cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć gruszki.

ETAP 3:

Korzenne ciasto z gruszkami
ciasto piec w nagrzanymi piekarniku następnie wystudzić

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut a następnie wystudzić ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.