Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1124]

Kotlet po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dobre kotlety na przyjęcie komunijne.

Kotlet po cygańsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlet po cygańsku

  • schab bez kości - 400 g
  • bułka tarta do obtoczenia
  • jajka - 2 szt
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • pieczarki pokrojone w plasterki - 0,5 kg
  • cebula podsmażona -1 szt
  • listek laurowy-2 szt
  • wegeta (do smaku)
  • ser żółty - 4 plastry
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlet po cygańsku

Schab pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Panierować kotlety w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Kotlety smażyć z jednej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz i smażyć . Do podsmażonych pieczarek dodać zrumienioną cebulę, wegetę, listek laurowy, sól i pieprz, dusić do odparowania wywaru z pieczarek. Na podsmażone z jednej strony kotlety nakładać pieczarki i plaster sera, smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, do rozpuszczenia się sera. Podawać z ziemniakami.