Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kotlety pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie kotlety robię bardzo często, sprawdzają się na wielu okolicznościach, są bardzo smaczne i sycące .

Kotlety pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety pod pierzynką

 

  • pierś z kurczaka - 1 podwójna
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • ser koryciński z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem- 4 plastry
  • cebula - 1 szt
  • pieczarki - 35 dag
  • tłuszcz
  • mąka - 3 łyżki
  • jajko - 2 szt
  • bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania:

Kotlety pod pierzynką
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 porcje. Każdy filet posypać przyprawą do kurczaka. Panierować filety w mące, zanurzać w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, obtaczać w tartej bułce. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pieczarkami na tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie nałożyć pieczarki i na każdym filecie plaster sera korycińskiego, przykryć pokrywką, dosmażyć na wolnym ogniu, do rozpuszczenia sera. Podawać z ziemniakami. 
Kotlety pod pierzynką
Mięso przekrojone wzdłuż na kotlety i posypane przyprawą
Kotlety pod pierzynką
Filety opanierowane i usmażone na tłuszczu
Kotlety pod pierzynką
Pieczarki usmażone z cebulą i ułożone na mięsie
Kotlety pod pierzynką
Ser koryciński ułożony na pieczarkach zostanie podsmażony do rozpuszczenia sera