Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety ryżowe z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kotlety ryżowe należy podawać z sosem i surówką

Kotlety ryżowe z jajkiem

Składniki:

Kotlety ryżowe z jajkiem

 

  • 20 dag ryż,
  • 2 szt kostka rosołowa,
  • 2 szt jajka gotowane na twardo,
  • 1 szt jajko surowe,
  • 2 łyżki koperek siekany,
  • 3 szt cebula dymka,
  • do snaku pieprz,
  • 1 łyżka masło,
  • olej do smażenia,
  • do smaku Sól,
  • 1/2 szkl bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowe z jajkiem
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, odcedzić, przestudzić. Jajka i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać surowe jajko, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić. Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.