Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety schabowe w panierce z tartych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne kotleciki w chrupiących plackach ziemniaczanych.

Kotlety schabowe w panierce z tartych ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe w panierce z tartych ziemniaków

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe w panierce z tartych ziemniaków
Umyte mięso osuszyć, zbić tłuczkiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z wody. Dodać jajko, mąkę, zioła, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Mięso obtoczyć w cieście, włożyć na rozgrzany olej i smażyć obie strony na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami i surówką.
Kotlety schabowe w panierce z tartych ziemniaków
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych otworach
Kotlety schabowe w panierce z tartych ziemniaków
Odcisnąć z wody wymieszać z mąką jajkiem i przyprawami
Kotlety schabowe w panierce z tartych ziemniaków
Umyte osuszone mięso zbić tłuczkiem i natrzeć przyprawami
Kotlety schabowe w panierce z tartych ziemniaków
Mięso obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju