Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Krem szpinakowy z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gęsty i zielony krem szpinakowy z dodatkiem sera przypomina nam wiosenny czas, kiedy wszystko kwitnie i powraca do życia po zimowej drzemce.Chrupiące grzanki i aromat szpinaku kusi każdego smakosza zielonych liści.

Krem szpinakowy z grzankami

Składniki:

Krem szpinakowy z grzankami

 

 

Sposób przygotowania:

Krem szpinakowy z grzankami
Szpinak smażyć na patelni około 10 minut , następnie dodać sól, pieprz prażone nasiona słonecznika, pokrojone w plasterki mozzarellę wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 6 minut. Na samym końcu dodać mleko, wymieszać i przelać szpinak do innego naczynia. Zblendować na kremową masę i rozlać do miseczek. Na suchą patelnię wsypać pokrojoną w kostkę kromkę chleba i smażyć na małym ogniu do zrumienienia się kosteczek. Na wierz zupy położyć łyżkę śmietany i rozmazać w lewo i w prawo, położyć na to grzanki i starty parmezan.

Tagi:

szpinak chleb