Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Krem z batatów z siemieniem lnianym i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sycący i aksamitny krem z czerwonych batatów. Zupa zabielana mlekiem kokosowym i zbalansowana dodatkiem soku z limonki to świetna nieco egzotyczna alternatywa dla tradycyjnych Polskich zup.

Krem z batatów z siemieniem lnianym i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem z batatów z siemieniem lnianym i warzywami

Na bazę zupy

  • 500-750 g batatów
  • 400 ml ( puszka) mleka kokosowego
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • ćwierć selera korzeniowego
  • 2 gałązki selera naciowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 żółta papryka
  • łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 limonka (sok z niej wyciśnięty)

Przyprawy

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu nie mylić z kminkiem)
  • 4 ziarenka ziela anielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżka prażonego sezamu

 

  • sól
  • pół łyżeczki pieprzy cyanne
  • gałązki tymianku

Sposób przygotowania:

Krem z batatów z siemieniem lnianym i warzywami
Wszystkie warzywa za wyjątkiem batatów, a także imbir oraz czosnek umyte i obrane kroimy na ok.2 cm kawałki. Całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na gaz i przyprawiamy na tym etapie jedynie zielem angielskim.

2. Po ugotowaniu buliony wyjmujemy wszystkie warzywa a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę bataty.

3. Na patelni rozgrzewamy Olej kokosowy i na rozgrzewający się tłuszcz dodajemy przyprawy : kumin, kurkumę, kolendrę, pieprz cayenne.

Przyprawy smażymy a właściwie prażymy na wolnym ogniu przez chwilę. Zabieg ten ma na celu

4. Podprażone dodajemy do bulionu , zakrywamy i całość dusimy.

5. Po ugotowaniu do miękkości batatów (ok.20 minut) dokładamy wcześniej przecedzone warzywa( marchew, seler i pietruszkę z bulionu.

6. Całość miksujemy blenderem na gładki i jednolity krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz sok z limonki. Solimy do smaku.

7. Na suchej patelni grillujemy: paprykę oraz prażymy sezam.

8. Krem nalewamy do talerzy i przybieramy świeżym tymiankiem prażonym sezamem i grillowaną papryką. Na końcu całość posypujemy siemieniem lnianym.
Krem z batatów z siemieniem lnianym i warzywami
Bataty pokrojone w zgrabną kostę gotujemy do miękkości a następnie miksujemy na gładki krem.