Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne krokiety, którym nikt się nie oprze. Grzyby można zastąpić pieczarkami. Szczerze polecam przepis.

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2-3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy

 

  • Farsz:
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela anielskiego
  • 20 dag grzybów mrożonych
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
Przygotować placki naleśnikowe: Jajka, wodę, mleko, sól dokładnie wymieszać i połączyć z mąką. Na końcu dolać oliwy i powoli rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przystawały do patelni i będzie je można smażyć bez tłuszczu).

Farsz: Kapustę ugotować z listkami laurowymi, odcedzić i posiekać. Pokrojoną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać grzyby uprzednio pokrojone w kostkę. Suszone grzyby powinny być wymoczone i ugotowane. Należy je drobno pokroić i dodać do pozostałych składników farszu. Całość podsmażyć na patelni i doprawić solą z pieprzem.

Farsz rozsmarować na naleśnikach. Placki należy pozwijać w taki sposób: złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość ciasno zwinąć w rulon. Każdy krokiet obtoczyć w jajku wymieszanym z mlekiem i kolejno dokładnie w bułce tartej.

Rozgrzać patelnię z olejem. Krokiety smażyć z obu stron na rumiano.