Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

królik ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podawać z frytkami lub na sypko ugotowanym ryżem.

królik ze śliwkami

Składniki:

królik ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

królik ze śliwkami
Pieprz, sól, rozmaryn, tymianek i rozkruszony listek laurowy,wymieszać razem. Królika oczyścić, pokroić na porcje natrzeć przyprawami, ułożyć w misce, skropić winem, przykryć i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia umyć śliwki, zalać wodą i pozostawić na godzinę. Pokrojony boczek w plasterki podsmażyć na tłuszczu, zdjąć boczek i na tym tłuszczy podsmażyć królika. Następnie przełożyć do rondla królika, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, podlać marynatą i koniakiem, oprószyć solą i pieprzem. dalej dusić pod przykryciem. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i dodać do królika. Po godzinie włożyć pokrojone w paski śliwki i dalej dusić. N końcu dodać śmietanę wymieszaną z sosem i podlać królika. Jeżeli trzeba doprawić solą i pieprzem.