VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruchy spód ciasta, dżem wiśniowy, karmelizowane jabłka z cynamonem i dużo bezy. Rewelacyjne i proste ciasto!

Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą
Ze wszystkich składników na kruchy spód zagniatamy ciasto. Szczelnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wklepujemy ciasto, nakłuwamy widelcem i wstawiamy je jeszcze na jakieś 20 minut do lodówki. Pieczemy przez 20 minut w 190*C (spód musi być rumiany). Gdy spód się piecze przygotowujemy jabłka i bezę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, jabłka i gotujemy (jakieś 5 minut). Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Masa na bezę powinna być sztywna i błyszcząca. Na spód wykładamy dżem, następnie ciepłe jabłka i masę bezową. Ciasto pieczemy przez 30 minut w 190*C. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony i delikatnie popękany.
Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą
Etap 1 Ze składników zagniatamy kruchy spód na ciasto
Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą
Etap 2 Jabłka karmelizujemy z cukrem i przyprawiamy cynamonem
Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą
Etap 3 Na kruchy spód wykładamy dżem, jabłka i bezę