jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek kruchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

placek kruchy z jabłkami doskonały do niedzielnej kawy

Placek kruchy z jabłkami

Składniki:

Placek kruchy z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Placek kruchy z jabłkami
Przesianą mąke i margarynę posiekać nożem, dodać 1 łyżkę śmietany, szybko wyrobić ciasto.

Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, włożyć doposypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.

Podpiec w piekarniku najasnozłoty kolor 15 minut.

Obrane jabłka cienko poszatkować, wymieszać ze skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem i cynamonem.

Przygotowane jabłka nałożyć na wystudzone kruche ciasto.

Na wierzchu położyć grudki masła i polać śmietaną, dokładnie wymieszaną z 1 łyżeczką mąki.

Piec 40 minut w temp. 220 stop. C.