jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kryształowa rolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Taka rolada jest idealna na przyjęcie dla naszych najmłodszych

Kryształowa rolada

Składniki:

Kryształowa rolada

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • Szczypta sody,
  • Szczypta proszku do pieczenia,

 

  • Masa:
  • 0,5 galaretki czerwonej,
  • 0,5 galaretki żółtej,
  • 0,5 galaretki pomarańczowej,
  • 0,5 galaretki zielonej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • Cukier do smaku (około 2 łyżki),
  • ¾ kostki masła,

 

Sposób przygotowania:

Kryształowa rolada
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia). Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno. Gdy są już ubite dodajemy do nich cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie produkty. Całość delikatnie łączymy. Ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy. Kładziemy na wilgotnej ściereczce i całość zwijamy w rulon. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu biszkopt rozwijamy i smarujemy masą z galaretkami. Ponownie zwijamy. Wierzch dekorujemy masą, w którą wbijamy galaretki. Odstawiamy roladę do zastygnięcia.

MASA I WYKOŃCZENIE: Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w ¾ szklanki wody. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostki i mieszamy ze sobą.Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie pozostawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy. Do utartego stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Z gotowej masy odstawiamy 2-3 łyżki na dekorację rolady. Do pozostałej części dodajemy 2/3 kostek galaretowych. Pozostałą część galaretek pozostawiamy na wykończenie wierzchu rolady.

WYKOŃCZENIE: Zwiniętą roladę smarujemy masą (wcześniej odstawioną). Na masie układamy kostki galaretowe (pozostała 1/3 ). Roladę odstawiamy do zastygnięcia.