czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Kurczak po portugalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy i podsmażam pokrojoną w drobna kostkę cebulkę i posiekany czosnek.

Kurczak po portugalsku

Składniki:

Kurczak po portugalsku

 

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • oliwki zielone
  • płatki migdałowe
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwone wytrawne wino
  • rozmaryn
  • kostka bulionowa rosół z drobiu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po portugalsku

Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy i podsmażam pokrojoną w drobna kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Do dużego garnka wlewam około 1/2 litra bulionu i dodaje zeszkloną cebule i czosnek. Kurczaka myje, dokładnie osuszam. Opruszam go z obu stron rozmarynem, solą oraz pieprzem a następnie przyrumieniam z obu stron na rozgrzanej patelni. Przekładam kurczaka do garnka z bulionem, dodaje pomidory i gotuje pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. Następnie dodaje 1,5 szklanki wina, oliwki (moja rodzinka za nimi przepada wiec dodaje około 300g) oraz płatki migdałowe i gotuje jeszcze około 20 minut już bez przykrycia. Najlepiej smakuje z ryżem i sałatą polaną sosem winegret. Smacznego