eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Leciutka zupka z dyni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 98
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna i bardzo leciutka zupa opierająca się głównie na zdrowych warzywach. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami.

Leciutka zupka z dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leciutka zupka z dyni

 

Sposób przygotowania:

Leciutka zupka z dyni
Do gotującej wody, wrzucamy pokrojony w plastry pietruszkę, marchew, seler. Doprawiamy solą i gotujemy przez ok. 20 min.Potem do garnka wsypujemy pokrojoną cebulę oraz pokrojoną dynię. Całość gotujemy przez 15 min. Gdy dynia wyraźnie zmięknie odstawiamy z gazu i całość miksujemy blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz papryką i mieszamy ponownie. Na końcu wlewamy chłodne mleko i ponownie mieszamy blenderem bądź łyżką. Na koniec przelewamy do miseczek i posypujemy białym serem- najlepiej włoskim. Najsmaczniej smakuje z chrupiącymi grzankami.
Leciutka zupka z dyni
Cebulę oraz wyszytskie warzywa kroimy z plastry
Leciutka zupka z dyni
Seler, pietruszę oraz marchewkę wrzucamy do gotującej się wody.
Leciutka zupka z dyni
Wlewamy do miseczki i posypujemy włoskim serem.

Tagi:

sery dynia ser