Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowe danie z pełnoziarnistego makaronu i pysznych brukselek w śmietanowo-cytrynowym sosie.

Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie
Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek. Makaron gotujemy ok. 8 min, musi być al dente. Przygotowujemy sos- drobno posiekany czosnek smażymy na odrobinie oleju. Zalewamy go śmietaną. Dodajemy skórkę oraz sok z 2 cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowanym makaron łączymy z brukselkami. Dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy sosem, dodajemy starty ser i dobrze mieszamy. Danie podajemy udekorowane pomidorkami i posypane serem. Smacznego!
Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie
Etap 1 Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym - przygotwanie brukselek
Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie
Etap 2 Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym - przygotwanie sosu cytrynowego
Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie
Etap 3 Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym - łączenie sosou z resztą składników
Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie
Etap 4 Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym serwowanie dania