Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Makaronowe gniazda z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

" Makaronowe gniazda z klopsikami w sosie pomidorowym "

Makaronowe gniazda z klopsikami

Składniki:

Makaronowe gniazda z klopsikami

 

  • Składniki:

 

  • Klopsiki:

 

  • mielone mięso ( najlepiej mieszane ) - 400 g
  • boczek - 40 g
  • czerstwa bułka - ok. 100 g
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • czosnek - 1 ząbek
  • parmezan - 40 g
  • jajko - 2 szt
  • bułka tarta - 5 łyżek
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

 

 

 

 

 

  • Sos pomidorowy:

 

  • obrane pomidory - ok. 700 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula - 1 szt
  • ketchup pikantny - ok. 150 ml
  • sól - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - ok. 100 ml
  • chili - 1 szczypta

 

 

  • Dodatkowo :

 

  • makaron gniazdka - 6 - 8 szt

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe gniazda z klopsikami
Makaron gotujemy w przepisu na opakowaniu.Klopsiki: Bułkę namaczamy w wodzie, odcedzamy i dobrze wyciskamy. Boczek, pietruszkę oraz czosnek drobno siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy bułkę oraz boczek, pietruszkę, czosnek. Wbijamy jajka. Dodajemy parmezan, bułkę tartą oraz sól i pieprz.Dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Z mięsa formujemy klopsiki. Wstawiamy do lodówki.Sos pomidorowy: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy razem aż cebula się zezłoci. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.Kroimy w kosteczkę. Podgrzewamy na patelni na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy solą i odrobiną chili do smaku.Całość : Klopsiki wyjmujemy z lodówki. Wkładamy delikatnie do sosu pomidorowego i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.Wlewamy ketchup i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące w makaronowych gniazdach! Smacznego!