MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Maślany dorsz z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny dorsz w maślano-jabłkowej oprawie z dodatkiem pieczonego ziemniaczka.

Maślany dorsz z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślany dorsz z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Maślany dorsz z jabłkami
Ziemniaczka w skórce przekrawamy na pół i posypujemy leciutko tymiankiem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 25 minut w piekarniku. Możemy również ugotować połówki ziemniaczka na parze posypując je lekko tymiankiem. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżeczki masła klarowanego i dodajemy szczyptę kurkumy. Kładziemy na to kawałek dorsza i dusimy pod przykryciem. Dodajemy dwie ćwiartki wydrążonego jabłka skórką do dołu i dusimy razem pod przykryciem. Kiedy ryba i jabłka są już prawie gotowe odwracamy jabłka skórką do góry, żeby zaszły sosem i odparowujemy całość. Przed podaniem możemy zdjąć skórkę z jabłek i ziemniaków, jeśli ułatwi to jedzenie maluchom.
Maślany dorsz z jabłkami
Pieczemy ziemniaczka w piekarniku w folii aluminiowej
Maślany dorsz z jabłkami
Kładziemy dorsza na patelnię z masłem i kurkumą
Maślany dorsz z jabłkami
Dodajemy ćwiartki jabłek skórką do dołu i dusimy pod przykryciem
Maślany dorsz z jabłkami
Przekładamy jabłka skórką do góry i odparowujemy sos