Strona główna Metrowiec z masą budyniową

Metrowiec z masą budyniową

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
Katarzyna J. - Przepis na: Metrowiec z masą budyniową offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 629
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Metrowiec z masą budyniową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Apetyczny metrowiec, idealny deser do kawy.


trudność: średne
czas:

Metrowiec z masą budyniową - SKŁADNIKI:

  • Ciasto jasne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 1i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Masa budyniowa:
  • 3 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki margaryny

Metrowiec z masą budyniową - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciasto jasne. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą balszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao). Przygotowujemy masę budyniową. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową. Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Metrowiec z masą budyniową (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2013-09-01 20:59
Jedyne ciasto które mi nie wychodzi sama nie wiem dlaczego:(
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-09-01 21:17
2milutka napisał(a):

Jedyne ciasto które mi nie wychodzi sama nie wiem dlaczego:(

Ja jeszcze nie robiłam, tak jakoś się złożyło... Muszę spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
Katarzyna J.

Katarzyna J.
offline

2013-09-01 21:35
Ja robiłam metrowiec pierwszy raz, ciasto wyszło bardzo smaczne. Nie jest wcale takie trudne i pracochłonne, warto je zrobić. Polecam!!!
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-09-02 22:04
Pyszotka:) mogę odrobinkę?:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kakaowe ciasto z dynią i gruszkami Tarte tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami Ciasto czekoladowe
Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową Torcik tiramisu -  moja wersja Ciasto  Pawełek
Drożdżowa babka bez jajek Sernik z suszonymi morelami Ucierane ciasto z malinami
Kruche z rabarbarem i kakaową bezą Seromakowiec do kawy Ciasto z suszonymi jabłkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane