Strona główna Metrowiec z masą budyniową

Metrowiec z masą budyniową

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
Katarzyna J. - Przepis na: Metrowiec z masą budyniową offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 638
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Metrowiec z masą budyniową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Apetyczny metrowiec, idealny deser do kawy.


trudność: średne
czas:

Metrowiec z masą budyniową - SKŁADNIKI:

  • Ciasto jasne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 1i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Masa budyniowa:
  • 3 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki margaryny

Metrowiec z masą budyniową - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciasto jasne. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą balszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao). Przygotowujemy masę budyniową. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową. Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Metrowiec z masą budyniową (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2013-09-01 20:59
Jedyne ciasto które mi nie wychodzi sama nie wiem dlaczego:(
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-09-01 21:17
2milutka napisał(a):

Jedyne ciasto które mi nie wychodzi sama nie wiem dlaczego:(

Ja jeszcze nie robiłam, tak jakoś się złożyło... Muszę spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
Katarzyna J.

Katarzyna J.
offline

2013-09-01 21:35
Ja robiłam metrowiec pierwszy raz, ciasto wyszło bardzo smaczne. Nie jest wcale takie trudne i pracochłonne, warto je zrobić. Polecam!!!
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-09-02 22:04
Pyszotka:) mogę odrobinkę?:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Pyszna karpatka Eli Sernik czekoladowy Ciasto serowy domek
Kosmiczne ciasto szpinakowe Ciasto z herbatą matcha i jabłkami Truskawkowy obłoczek
Murzynek z budyniem i biszkoptami Ciasto dwukolorowe z posypką z orzeszków Wedlowski przekładaniec wg S. Anastazji
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Ciasto z jabłkami Ciasto na białkach ze śliwkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane