SUPERPRZEPIS

Migliaccio - włoski sernik z ricottą oraz semoliną

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Migliaccio - włoski sernik z ricottą oraz semoliną Więcej zdjęć (5)

Pyszny, prosty w wykonaniu neapolitański sernik z serem ricotta oraz semoliną, którą można zastąpić kaszką manną. Idealny deser zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonały dla dzieci.

Składniki:

Migliaccio - włoski sernik z ricottą oraz semoliną

 

Sposób przygotowania:

Migliaccio - włoski sernik z ricottą oraz semoliną
W rondlu zagotować mleko, wodę, dodać masło. Zmniejszyć ogień i stopniowo wsypywać semolinę, cały czas mieszając. Gotować aż masa bardzo zgęstnieje. Zestawić z ognia.

Jajka ubić z cukrem na gęstą, pulchną pianę. Do ubitych jajek wmiksować semolinę z ricottą, olejek waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny a także kurkumę.  

Małą tortownice posmarować masłem i posypać semolina.

Do tortownicy wlać przygotowana masę i wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika.

Piec przez około 40 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.

Po lekkim przestudzeniu wyciągnąć z tortownicy.

Taki serniczek dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Migliaccio - włoski sernik z ricottą oraz semoliną
Najpierw gotujemy w mleku i wodzie semolinę
Migliaccio - włoski sernik z ricottą oraz semoliną
Do ubitych jajek wmiksowac ser oraz semolinę
Migliaccio - włoski sernik z ricottą oraz semoliną
Mase przełożyć do posmarowanej masłem tortownicy
Migliaccio - włoski sernik z ricottą oraz semoliną
Po lekkim przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy