jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mini serniczki na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Lubię deserki w wersji „mini”. Takie serniczki stanowią idealny, lekki deser do świątecznej kawy. Smakują pysznie!

Mini serniczki na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini serniczki na zimno

 

  • Tortownica 26 cm,7 pierścieni o średnicy 6cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa serowa z brzoskwiniami:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • ½ puszki brzoskwiń w syropie ,
  • 2 plasterki ananasa z puszki,
  • 0,3 kg sera białego trzy razy mielonego,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo do dekoracji:
  • ½ puszki brzoskwiń w syropie,
  • Około ½ tabliczki białej czekolady.

 

Sposób przygotowania:

Mini serniczki na zimno
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej .Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C . Gotowy biszkopt studzimy. Z upieczonego wycinamy koła za pomocą obręczy. Wycięte koła wkładamy w środki obręczy. Środek wypełnimy przygotowaną masą serowo-śmietankową. Całość pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe serniczki wypychamy z obręczy. Podajemy udekorowane brzoskwiniami oraz posypane białą czekoladą

MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Owoce odcedzamy i kroimy w kostkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. W następnej kolejności dodajemy ser, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy owoce. Wymieszaną masę serowo-owocową przekładamy do przygotowanych obręczy.
Mini serniczki na zimno
Upieczony biszkopt studzimy. Wycinamy koła
Mini serniczki na zimno
Wycięte koła wkładamy na dno przygotowanych obręczy
Mini serniczki na zimno
Do masy na koniec dodajemy pokrojone owoce.
Mini serniczki na zimno
Napełnione obręcze odstawiamy do chłodu do zastygnięcia masy.