monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Mule po belgijsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawdziwa, aromatyczna belgijska potrawa

Mule po belgijsku

Składniki:

Mule po belgijsku

 

  • 1/2 kg muli
  • posiekana szalotka
  • gałązka selera naciowego
  • 1/2 pora
  • łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • gałązka świeżego tymianku
  • łyżeczka pieprzu
  • 1,5 l białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Mule po belgijsku
Mule szorujemy, usuwamy nici, otwarte muszle wyrzucamy. Na maśle podsmażamy szalotkę oraz pokrojonego w krążki pora i selera. Wkładamy mule, liście laurowe, 1/2 natki i tymianek. Doprawiamy pieprzem.Wlewamy wino. Mieszamy, potrząsając rondlem. Gotujemy 3min pod przykryciem. Muszle powinny się otworzyć. Zamknięte wyrzucamy. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Podajemy posypane pozostałą natką.