fuksja

fuksja

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Nadziany kurczak ála fuksja

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zakomite na ciepło, jako danie główne lub na zimno, pyszna kanapeczka dla każdego:)

Nadziany kurczak ála fuksja

Składniki:

Nadziany kurczak ála fuksja

 

  • kurczak, wypatroszony i poluzowany z kości
  • 500g mięsa mielonego
  • jajko
  • bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • łyżka orzeszków pinii
  • łyżka rodzynków, moreli, albo innych suszonych owoców jak ktoś lubi
  • natka pietruszki, posiekać
  • koperek
  • przyprawy według uznania (sól, pieprz naturalny i ziołowy, czosnek suszony)
  • margaryna lub masło
  • marchewka
  • olej
  • igła i nitka- trzeba przeprowadzić mały zabieg chirurgiczny i zszyć kurkę

 

Sposób przygotowania:

Nadziany kurczak ála fuksja
Kurczaka przyprawić i nałożyć przygotowane mięso mielone którego składniki mieszamy tak jak do kotletów mielonych, dobrze usciskać, aby zmieściło się jak najwięcej. Uformować kurczaka do jego pierwotnego kształtu i zszyć. Blchę posmarować olejem, położyć przekrojoną na 4 części marchew, na nią nadzianego kurczaka, przyozdobić wiórkami masła. Piec w gorącym piekarniku (180- 200st) ok. 1h 15- 30 min. Aby śprawdzić, czy kurczę się upiekło najlepiej przebić go szpikulcem lub nożem- musi wyciekać przezroczysty sok.