misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Nadziewana pierś z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wymieszać morele, orzechy, tarta bułkę, jajko, cebulę. Posolić do smaku, przyprawić ....

Nadziewana pierś z indyka

Składniki:

Nadziewana pierś z indyka

 

Sposób przygotowania:

Nadziewana pierś z indyka
Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić. Morele starannie wypłukać, posiekać. Orzechy wrzucić na suchą gorącą patelnię, prażyć przez 5 minut, ostudzić, obrać, posiekać. Wymieszać morele, orzechy, tarta bułkę, jajko, cebulę. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Mięso przekroić w kilku miejscach, nie przecinając do końca, w przecięcia nałożyć farsz, spiąć wykałaczkami lub szpilkami do mięsa. Przygotowane mięso oprószyć przyprawą do indyka. Brytfankę wysmarować pozostałą łyżką oliwy, włożyć mięso przeciętą stroną do góry, polać winem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180-200stc, piec przez 60 minut. Sprawdzając, czy mięso jest gotowe, należy nakłuć je w najgrubszym miejscu, jeśli wypłynie przezroczysty płyn- można podawać. Po wyłączeniu piekarnika mięso przykryć szczelnie folią aluminiową i zostawić w gorącym piecyku jeszcze 10 minut.