akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Nadziewane pierniczki w czekoladzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Miękkie, słodkie, nadziane marmoladą i oblane polewą czekoladową. Lepsze niż sklepowe! Polecam wypróbować :)

Nadziewane pierniczki w czekoladzie

Składniki:

Nadziewane pierniczki w czekoladzie

Ciasto

Dodatkowo

  • 200 g marmolady
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Nadziewane pierniczki w czekoladzie

Ciasto

Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać z śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę z dodatkami oraz śmietanę z sodą.
Wszystko zmiksować do połączenia składników (masa będzie rzadka) Ciasto schłodzić w lodówce 24 h.

ETAP 2:

Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm (pozostałe ciasto dalej trzymać w lodówce). Ciasto jest dosyć klejące, więc w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki.
Ja rozwałkowywałam ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i właśnie ten sposób Wam polecam ;). Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy wykrawać pierniczki. Na połowie ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia.
Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta z lodówki. Jeśli uformowane pierniczki będą bardzo klejące, należy włożyć je na 10 minut do lodówki, dzięki temu nie rozpłynął się podczas pieczenia.
Piec w 180 st.C przez 7-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, następnie przełożyć na kratce i wystudzić.

Polewa

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Gdy lekko przestygnie, zanurzyć w niej pierniczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!