Sposób przygotowania:
Pierniczki w wykonaniu Kasnajki
Miód, masło, cukier puder, jajko, mąkę pszenną, sodę i przyprawę do pierników na samym początku łączymy ze sobą i zagniatamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. W kolejnym etapie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. W trakcie wałkowania cały czas delikatnie ciasto podsypujemy mąką aby nie kleiło się do stolnicy. W ostatnim etapie foremkami do ciastek wycinać pierniczki o różnych wzorach: choinka, gwiazdka, grzybki, aniołek, kwiatuszek, księżyc. Gotowe powycinane pierniczki należy poukładać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Należy uważać na długość pieczenia aby nie nabrały smaku goryczy. Po upieczeniu wystudzić i schować do metalowych opakowań. Przed świętami będą mięciutkie i gotowe do wystrojenia lukrem.Smacznego!
-Natka-