kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Pierniczki w wykonaniu Kasnajki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super pierniczki na świąteczne dni :)

Pierniczki w wykonaniu Kasnajki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki w wykonaniu Kasnajki

 

  • Składniki do wykonania ciasta:
  • miód - 1/4 szklanki
  • masło - 5 łyżek ( musi być miękkie )
  • cukier puder - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
  • soda - 1 łyżeczka mała
  • przyprawa do piernika - około 3 łyżeczek

 

 

  • Jeżeli zależy nam na uzyskaniu ciemniejszego koloru pierniczków to polecam dodać łyżeczkę kakaa

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki w wykonaniu Kasnajki
Miód, masło, cukier puder, jajko, mąkę pszenną, sodę i przyprawę do pierników na samym początku łączymy ze sobą i zagniatamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. W kolejnym etapie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. W trakcie wałkowania cały czas delikatnie ciasto podsypujemy mąką aby nie kleiło się do stolnicy. W ostatnim etapie foremkami do ciastek wycinać pierniczki o różnych wzorach: choinka, gwiazdka, grzybki, aniołek, kwiatuszek, księżyc. Gotowe powycinane pierniczki należy poukładać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Należy uważać na długość pieczenia aby nie nabrały smaku goryczy. Po upieczeniu wystudzić i schować do metalowych opakowań. Przed świętami będą mięciutkie i gotowe do wystrojenia lukrem.Smacznego!
Pierniczki w wykonaniu Kasnajki
Wszystkie składniki niezbędne do wykoaniani pierników
Pierniczki w wykonaniu Kasnajki
Wszystkie skłądniki połączone w misce przed zagnieceniem ciasta
Pierniczki w wykonaniu Kasnajki
Wycinanie pierników z rozwałkowanego ciasta
Pierniczki w wykonaniu Kasnajki
Pierniczki pieką się w piekarniku w 180 stopniach