Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewane piersi z kurczaka z sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym.

Nadziewane piersi z kurczaka z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane piersi z kurczaka z sosem

 

  • ok. 25 dkg świeżych malin
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 120 g serka śmietankowego z czosnkiem
  • 20 listków świeżej bazylii
  • natka pietruszki - wg uznania
  • 20 małych suszonych pomidorków
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs - wg uznania
  • 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Nadziewane piersi z kurczaka z sosem
Maliny oczyścić, przebrać, przełożyć do garnka i rozgnieść. Podgrzewać je na małym ogniu, co chwilę mieszając, tak długo, aż się rozpadną. Maliny przetrzeć przez sito. Każdą pojedynczą pierś z kurczaka naciąć w środku, tworząc kieszonki. Oprószyć je w środku solą i pieprzem. Bazylię i natkę pietruszki posiekać. Pomidorki (użyłam bardzo małych, słodkich pomidorków, przypominających rodzynki) pokroić na małe kawałki. Do serka śmietankowego dodać bazylię, natkę i pomidorki, dokładnie wymieszać. Przygotowane nadzienie nałożyć do "kieszonek" z mięsa, zabezpieczyć wykałaczkami. Nadziane piersi z kurczaka kłaść na rozgrzany na patelni olej, obficie posypać przyprawą do mięs. Zrumienić je z obu stron. Do mięsa wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem, na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie mięso odwrócić i dusić dalsze 10 minut. Mięso zdjąć z patelni, większość pozostałego płynu odparować. Na patelnię wlać miód i ocet balsamiczny. Podgrzewać tak długo, aż płyn zacznie się mocno pienić. Wlać do niego przygotowany wcześniej przecier z malin, wymieszać, zagotować i zredukować o ok. 1/3. Patelnię z sosem zdjąć z ognia, dodać masło. Mieszać powoli, aż masło się roztopi i wszystko się połączy na gładki sos. Nadziane piersi z kurczaka kroić w grube plastry i podawać polane przygotowanym sosem.
Nadziewane piersi z kurczaka z sosem
Rozgotowane świeże maliny przecierane przez sito.
Nadziewane piersi z kurczaka z sosem
Pierś z kurczaka nacięta w środku oprószona solą i pieprzem.
Nadziewane piersi z kurczaka z sosem
Serek śmietankowy z dodatkiem bazylii natki i suszonych pomidorków.
Nadziewane piersi z kurczaka z sosem
Przecier malinowy dodany do sosu miodowo balsamicznego.