Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszna napoleonka z waniliowym kremem.

Napoleonka

Składniki:

Napoleonka

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( blacha 22 x 26 )

 

  • CIASTO:

 

 

 

  • olejek do ciast waniliowy - 1 łyżeczka

 

  • cukier - 0,5 szkl
  • sól - 1 szczypta

 

 

 

  • KREM :

 

 

 

  • żółtko - 2 szt

 

  • cukier - 0,5 szkl

 

  • cukier wanilinowy - 1 op

 

  • budyń śmietankowy - 1 op

 

 

  • DODATKOWO :

 

  • herbatniki - ok. 150 g

Sposób przygotowania:

Napoleonka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą ,i cukrem. Mieszamy z jajkami , olejkiem , posiekaną margaryną i śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na wymiary blachy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy po 20 minut w 190C. Tak , placki wychodzą twarde i proszę się tym absolutnie nie martwic!KREM: 125 ml mleka odlewamy do szklanki , resztę wlewamy do rondelka i gotujemy. Do gotującego dodajemy masło i cukier. Do mleka w szklance dodajemy żółtka , budyń i mąkę. Całość dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Szybko mieszamy do powstania budyniu. CAŁOŚĆ: Na blasze zostawiamy jeden płat ciasta , przykrywamy częścią kremu , układamy kolejny placek , znów budyń , ostatni placek i ostatnia cześć budyniu. Całość gęsto posypujemy drobno pokruszonymi herbatnikami i wstawiamy do lodówki - najlepiej na noc - wtedy smaki " przegryzą się " , a ciasto zmięknie. Smacznego!