ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Orientalna potrawka z łososia z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łosoś nie musi od razu oznaczać pieczonego kawałka ryby.

Orientalna potrawka z łososia z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orientalna potrawka z łososia z jajkiem

 

  • 2 niewielkie kawałki łososia (ok 300-400 g)
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula biała
  • 1 duża cebula czerwona
  • łyżka masła roślinnego
  • 2 woreczki ryżu
  • 100 ml śmietanki słodkiej UHT
  • kumin
  • curry
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Orientalna potrawka z łososia z jajkiem

Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na cząstki.Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebule białą i czerwoną siekamy i podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni dodajemy curry, kurkumę i kumin (ilość przypraw zależy od indywidualnych preferencji, ja proponuję ok 1 łyżeczki z każdej z nich) Całe kawałki łososia wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok 5 minut. Ugotowanego łososia dzielimy na mniejsze kawałki, usuwając ewentualne ości. Na patelnię na której mamy cebule z przyprawami wlewamy śmietankę i dodajemy ugotowany ryż oraz cząstki jajek. Lekko mieszamy, nakładamy porcje ryżu na talerze, i układamy na nich porcje łososia. Smacznego!


Zobacz jak zrobić smaczną i prostą Potrawkę rybną >>>

Orientalna potrawka z łososia z jajkiem
Z podanych składników zrobimy 2 lub 3 porcje dania.
Orientalna potrawka z łososia z jajkiem
Zamiast dwóch rodzajów cebul możemy użyć tylko jednego.
Orientalna potrawka z łososia z jajkiem
Ugotowaną rybę dzielimy na mniejsze fragmenty.
Orientalna potrawka z łososia z jajkiem
Jajko podnosi walory smakowe i odżywcze naszej potrawy.

Tagi:

ryż jajko jajka