mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2145]

Orzechowiec z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe połączenie miodu, kremu budyniowego i orzechów. Wszystkim b. smakowało, szczególnie ta chrupiąca powłoczka orzechowa :)

Orzechowiec z powidłami

Składniki:

Orzechowiec z powidłami

  • ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka

  • Krem:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opak. budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki cukru

  • Poza tym:
  • kwaśny dżem do przełożenia, najlepiej śliwkowy

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z powidłami

Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników - zagnieść. Podzielić ciasto na 3 lub 4 części. Każdą z nich rozwałkować na wielkość formy ( u mnie forma prostokątna - około 25 x 35 cm). Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można podsypać troszkę mąką, ale lepiej wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby stężało. Każdy taki placek piec osobno w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut. Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec. Polewa: Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnku, dodać orzechy i chwilkę pogotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec. Krem: Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę zagotować. Wlać rozrobniony budyń i jeszcze raz zagotować, ostudzić do temperatury pokojowej.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę. Gotowym kremem przełożyć dwa (trzy) z upieczonych placków (te bez orzechów). Ma to wyglądać następująco (zaczynając od dołu): placek pierwszy-krem-dżem-placek drugi-krem-dżem-placek trzeci z orzechami na wierzchu.