Strona główna Orzechowiec z powidłami

Orzechowiec z powidłami

Ciasta « poprzedni | następny »
mycha - autor przepisu Orzechowiec z powidłami offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2103
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Orzechowiec z powidłami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Doskonałe połączenie miodu, kremu budyniowego i orzechów. Wszystkim b. smakowało, szczególnie ta chrupiąca powłoczka orzechowa :)


trudność: średne
czas:

Orzechowiec z powidłami - SKŁADNIKI:

  • ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka
  • Polewa:
  • 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 11 dag margaryny
  • Krem:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opak. budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • Poza tym:
  • kwaśny dżem do przełożenia, najlepiej śliwkowy

Orzechowiec z powidłami - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników - zagnieść. Podzielić ciasto na 3 lub 4 części. Każdą z nich rozwałkować na wielkość formy ( u mnie forma prostokątna - około 25 x 35 cm). Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można podsypać troszkę mąką, ale lepiej wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby stężało. Każdy taki placek piec osobno w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut. Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec. Polewa: Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnku, dodać orzechy i chwilkę pogotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec. Krem: Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę zagotować. Wlać rozrobniony budyń i jeszcze raz zagotować, ostudzić do temperatury pokojowej.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę. Gotowym kremem przełożyć dwa (trzy) z upieczonych placków (te bez orzechów). Ma to wyglądać następująco (zaczynając od dołu): placek pierwszy-krem-dżem-placek drugi-krem-dżem-placek trzeci z orzechami na wierzchu.



Komentarze do Orzechowiec z powidłami (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2010-10-01 20:49
Pycha, do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
 Tort wiśniowo - śmietanowy Wielkanocny keks Ciasto Milky Way
Ciasto drożdżowe z serem i posypką Krem miętowy z mlekiem w proszku Sernik z wiśniami
Ciasto orzechowe na waflu Mazurek różano- bakaliowy Wiosenna cytrynowa baba
Ciasto leśny mech Wielkanocny wianuszek makowy Orzeźwiający torcik porzeczkowy
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane