Strona główna Orzechowiec z powidłami

Orzechowiec z powidłami

Ciasta « poprzedni | następny »
mycha

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1
Orzechowiec z powidłami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Doskonałe połączenie miodu, kremu budyniowego i orzechów. Wszystkim b. smakowało, szczególnie ta chrupiąca powłoczka orzechowa :)


trudność: średnie
czas:

Orzechowiec z powidłami - SKŁADNIKI:

  • ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka
  • Krem:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opak. budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • Poza tym:
  • kwaśny dżem do przełożenia, najlepiej śliwkowy

Orzechowiec z powidłami - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników - zagnieść. Podzielić ciasto na 3 lub 4 części. Każdą z nich rozwałkować na wielkość formy ( u mnie forma prostokątna - około 25 x 35 cm). Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można podsypać troszkę mąką, ale lepiej wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby stężało. Każdy taki placek piec osobno w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut. Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec. Polewa: Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnku, dodać orzechy i chwilkę pogotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec. Krem: Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę zagotować. Wlać rozrobniony budyń i jeszcze raz zagotować, ostudzić do temperatury pokojowej.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę. Gotowym kremem przełożyć dwa (trzy) z upieczonych placków (te bez orzechów). Ma to wyglądać następująco (zaczynając od dołu): placek pierwszy-krem-dżem-placek drugi-krem-dżem-placek trzeci z orzechami na wierzchu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Orzechowiec z powidłami (strona 1 z 1)  
luna

luna

2010-10-01 20:49
Pycha, do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ucierane ze śliwkami Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce Placek niebo-piekło
Chałwowo czekoladowe ciasto Ciasto piernikowo-porzeczkowe Ciasto jabłkowo budyniowe
Makowiec z bezą Szarlotka gruszkowa Kopiec kreta domowy
Ciasto pychotka Ciasto Tutti frutti Brownie z masłem orzechowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane