Strona główna Orzechowiec z powidłami

Orzechowiec z powidłami

Ciasta « poprzedni | następny »
mycha - Przepis na: Orzechowiec z powidłami offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Orzechowiec z powidłami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Doskonałe połączenie miodu, kremu budyniowego i orzechów. Wszystkim b. smakowało, szczególnie ta chrupiąca powłoczka orzechowa :)


trudność: średne
czas:

Orzechowiec z powidłami - SKŁADNIKI:

  • ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka
  • Krem:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opak. budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • Poza tym:
  • kwaśny dżem do przełożenia, najlepiej śliwkowy

Orzechowiec z powidłami - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników - zagnieść. Podzielić ciasto na 3 lub 4 części. Każdą z nich rozwałkować na wielkość formy ( u mnie forma prostokątna - około 25 x 35 cm). Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można podsypać troszkę mąką, ale lepiej wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby stężało. Każdy taki placek piec osobno w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut. Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec. Polewa: Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnku, dodać orzechy i chwilkę pogotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec. Krem: Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę zagotować. Wlać rozrobniony budyń i jeszcze raz zagotować, ostudzić do temperatury pokojowej.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę. Gotowym kremem przełożyć dwa (trzy) z upieczonych placków (te bez orzechów). Ma to wyglądać następująco (zaczynając od dołu): placek pierwszy-krem-dżem-placek drugi-krem-dżem-placek trzeci z orzechami na wierzchu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Orzechowiec z powidłami (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2010-10-01 20:49
Pycha, do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią
Sernik z bezą i brzoskwiniami Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj