Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Orzechowy sernik na pierniku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Dwa rodzaje wypieków w jednym. Pyszny, orzechowy sernik na pierniku. Ciasto oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia.

Orzechowy sernik na pierniku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowy sernik na pierniku

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowy sernik na pierniku
Masło rozpuścić razem z miodem i przestudzić. Zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawami i połączyć. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Na dnie powinien być papier do pieczenia. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać. Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez 40 min. Przygotować polewę umieszczając połączony cukier puder, kakao i wodę w garnuszku. Zagotować, dodać masło i czekoladę. Rozpuścić i przestudzić. Polać po wystudzonym seropierniku. Smacznego!
Orzechowy sernik na pierniku
Piernik wyłożyć na dno tortownicy z papierem do pieczenia.
Orzechowy sernik na pierniku
Ser zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem, mąką ziemniaczaną.
Orzechowy sernik na pierniku
Do masy serowej dodać zmielone orzechy włoskie.
Orzechowy sernik na pierniku
Na ciasto piernikowe wylać masę sernikową.