Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik inaczej - z masą orzechową na kakaowym bizkopcie

Sernik

Składniki:

Sernik

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag kokosu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka mąki

 

 

  • Masa orzechowa:
  • 1 szklanka słodkiego mleka
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 20 dag orzechów mielonych
  • 1 i 1/2 kostki margaryny

 

  • 1 gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Sernik
Biszkopt ciemny: 5 białek ubić z 5 łyżkami cukru, dodać żółtka ,4 łyżki mąki , 1 łyżkę kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ok 15-20 min Ser: Margarynę utrzeć z cukrem , dodać żółtka , ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40-50minut. Ciasto kokosowe: Białka ubić z sokiem z cytryny, dodać cukier, kokos i mąkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 30-40 minut. Masa orzechowa: Mleko zagotować, dodać zmielone orzechy - dokładnie wymieszać. Przestudzić.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodać przestudzone orzechy. Warstwy: Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - ciasto kokosowe - wierzch cienko posmarować masą orzechową i zetrzeć gorzka czekoladę. Forma o wymiarach 40 cm x 25 cm.