Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki domowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączki domowe po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Pączki domowe

Składniki:

Pączki domowe

  • 60 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 5 dag masła.
  • 6 jajek
  • 1/4 l mleka.
  • 5 dag drożdży,
  • 1 olejek rumowy,
  • 20 dag powideł śliwkowych.
  • 10 dag cukru pudru.
  • 50 dag smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki domowe

Z 1/3 ilości mąki oraz z drożdży i mleka sporządzić rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, wałkować je na grubość 3 cm na wysypanej mąką stolnicy, wycinać szklanką lub foremką krążki, nakładać powidła (pół łyżeczki do czarnej kawy), zawijać brzegi, formować kulki i układać na serwetce wysypanej mąką. Gdy podrosną, smażyć w gorącym smalcu. Po usmażeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.