Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Papryka na zimno z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne i dla każdego łatwe w przygotowaniu

Papryka na zimno z tuńczykiem

Składniki:

Papryka na zimno z tuńczykiem

 

  • 8 małych chili
  • 1 czerwony i twardy pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 filiżanki mlecznego kremu(ja używam naturalnego jogurtu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki octu
  • sól
  • pieprz
  • FARSZ:
  • 125 g odsączonego tuńczyka w oleju
  • 200 g twardych dojrzałych pomidorów
  • 100 g gotowanego groszku
  • 1 duże awokado
  • 1/2 małej cebuli
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Papryka na zimno z tuńczykiem
Zdjąć skórkę z papryki, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i wewnętrzne błonki. Zeszklić cebulę i czosnek na oliwie, dodać paprykę. Kiedy zrumieni się z obu stron, zalać1/2 litra osolonej wody z dodatkiem octu. Zagotować i dusić aż papryka zrobi się miękka. Następnie osączyć. W międzyczasie przygotować farsz. Rozdrobnić tuńczyka, posiekać drobno cebulę, obrać pomidory ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek i wymieszać razem na jednolitą masę. Na koniec dodać pokrojony miąższ awokado, doprawić oliwą, są, pieprzem i delikatnie wymieszać. Nadziewać papryki farszem i ułożyć na półmisku. Polać mlecznym kremem lub jogurtem.