Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Parówki zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekane parówki to świetna propozycja na kolację.

Parówki zapiekane

Składniki:

Parówki zapiekane

 

  • 40 dag parówki,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki mąka,
  • 400 ml mleko,
  • 1 łyżeczka przyprawa curry Prymat,
  • 5 dag ser żółty straty,
  • 1/2 łyżeczki papryka mielona ostra,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Parówki zapiekane
Do garnka z wrzącą wodą włożyć parówki, gotować przez kilka minut. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i ciągle mieszając zalać mlekiem, dodać przyprawę curry i paprykę, zagotować. Sos przyprawić do smaku pieprzem i solą. Ugotowane parówki wyjąć z wody, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem. Wierzch posypać utartym żółtym serem i zapiec przez kilka minut w nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.