malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Paszteciki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dzięki ziołom te paszteciki są bardzo aromatyczne, należy je podawać z barszczem czerwonym. W zależności jak kto lubi.

Paszteciki świąteczne

Składniki:

Paszteciki świąteczne

 

  • 3 dag drożdży,
  • połowa łyżeczki soli, połowa szklanki ciepłego mleka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1 kg pieczarek,
  • mała cebula,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka zmielonego kminku.

Sposób przygotowania:

Paszteciki świąteczne
Drożdże rozpuszczamy w mleku.Natomiast mąkę mieszamy z solą a potem wbijamy jajka i zagniatamy ze składników ciasto, odstawiamy. Pieczarki drobno siekamy cebulę kroimy w piórka, smażymy na łyżce oleju cebulę i pieczarki do czasu odparowania wody, solimy, pieprzymy. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy po całej długości farsz zwijamy w rulon, smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami, dzielimy na części, pieczemy 20 min. w temp. 170 stopni.